Agria och SKK Forskningsfond ska främja forskning om sällskapsdjur inom områden som veterinärmedicin, genetik och etologi. Den kan även stötta projekt relaterade till sällskapsdjurens psykiska, sociala och ekonomiska betydelse för människan och samhället.

Fonden finansierar främst forskning på sällskapsdjur som bedrivs i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Forskare som söker medel ur fonden ska vara disputerade eller ha motsvarande vetenskapliga kompetens och vara knutna till ett universitet, forskningsinstitut eller djursjukhus.

– Vi är stolta över att bidra till att utveckla kunskap som stärker djurhälsan och välfärden,” säger Kees de Jong, vd för Svenska Kennelklubben. Den data vi har om registrerade hundar är ovärderlig och bidrar till att stärka forskningen på flera viktiga områden.

– Att motarbeta risken att husdjur smittar människor med allvarliga sjukdomar och antibiotikaresistens står högt på samhällets agenda. Jag är stolt över att vi kan bidra till att skapa mer kunskap om viktiga områden för fler friska djur och som samtidigt gynnar humanhälsa, säger David Haak, vd för Agria Djurförsäkring.

Sök forskningsmedel

Agria och SKK har sedan 2008 samordnat sina forskningsfonder för att främja djurvälfärd. De förmedlar årligen ut forskningsmedel, och tar emot ansökningar i kortare format under april månad. Lovande projekt bjuds därefter in att lämna in fullständiga ansökningar före den 30 september.

Nya projekt 2025

Encefalit hos hund – orsaker och sjukdomsmönster i den svenska hundpopulationen

Ett treårigt projekt som Cecilia Ley leder syftar till att karakterisera olika typer av encefalit, eller hjärnhinneinflammation, hos svenska hundar. Forskningen ska kartlägga sjukdomsmönster och identifiera både kända och hittills oupptäckta virus som orsakar dessa inflammatoriska tillstånd. Resultaten kan bli en viktig resurs för framtida diagnos och behandling.

Det genetiska avtrycket av höftledsdysplasi och vikt hos hundar

Maja Arendt, Københavns Universitet (SUND), Danmark, fortsätter sin forskning kring genetiska riskfaktorer för utveckling av höftledsdysplasi (HD) hos hundar. I ett nytt tvåårigt projekt utför man en djupgående analys av gener som är kopplade till HD. Forskningen kan förbättra diagnostiken och leda till strategier för att minska sjukdomens förekomst genom avel.

Effekten av hundens personlighetsbedömning på ägares attityder och beteende

Roi Mandel Biefer, Københavns Universitet (SUND), Danmark, undersöker hundägares förmåga att tolka sina djurs beteende och identifierar områden där kunskap saknas. Det ettåriga projektet syftar också till att förstå hur ägarnas tolkningar påverkar deras interaktioner med sina djur och beslut i vardagen.

Infektion och antibiotikaresistens vid hornhinnesår hos sällskapsdjur i Sverige

Anneli Rydén, Sveriges lantbruksuniversitet, Sverige, leder ett treårigt projekt där hon studerar vilka bakterier som orsakar infektiös ulcerativ keratit (hornhinnesår) hos hund, katt och kanin i Sverige. Forskarna undersöker även antibiotikaresistens hos bakterierna. Studien har stor klinisk betydelse då den kan leda till bättre behandlingsprotokoll och minska riskerna för resistenta infektioner.

Smärtbehandling av honkatter vid kejsarsnitt och laktation 
Anneli Rydén, Sveriges lantbruksuniversitet, Sverige, leder ett treårigt projekt som syftar till att förbättra djurvälfärden för honkatter vid kejsarsnitt och laktation. Detta genom att identifiera effektiva och säkra smärtlindringsmetoder för kattmamman som i låg grad påverkar kattungarna.