Resistensläget i Europa något bättre
Förekomsten av ESBL-bildande tarmbakterier hos friska djur i Europa har generellt minskat de senaste åren. I Sverige är situationen överlag stabil och god jämfört med andra länder. ECDC och EFSA publicerade nyligen resultaten från övervakningen av antibiotikaresistens från åren 2017 och 2018 rapporterar SVA. Andelen slumpmässigt utvalda tarmbakterier av typen E. coli från friska djur som är känsliga för undersökta antibiotika visar att antibiotikaresistensläget nu förbättrats i vissa länder i […]
Förekomsten av ESBL-bildande tarmbakterier hos friska djur i Europa har generellt minskat de senaste åren. I Sverige är situationen överlag stabil och god jämfört med andra länder.
ECDC och EFSA publicerade nyligen resultaten från övervakningen av antibiotikaresistens från åren 2017 och 2018 rapporterar SVA.
Andelen slumpmässigt utvalda tarmbakterier av typen E. coli från friska djur som är känsliga för undersökta antibiotika visar att antibiotikaresistensläget nu förbättrats i vissa länder i Europa. Ett annat exempel där situationen överlag förbättrats är förekomsten av bakterier som bildar ESBL (extended spectrum beta-lactamases) hos slaktkyckling och på kycklingkött och därför är resistenta mot betalaktamantibiotika (penicilliner och cefalosporiner).
Rapporten visar också att en del länder, bland annat Sverige, har en bra situation jämfört med flertalet andra länder. Ett exempel på detta är att omkring 70 procent av slumpmässigt utvalda tarmbakterier av typen E. coli från friska djur är känsliga för undersökta antibiotika.