Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig funktion
Regeringen klassar svensk livsmedelsproduktion som en samhällsviktig funktion. Det skriver LRF i ett pressmeddelande. Från LRF:s håll är man nöjda med beslutet och fastslår att Sveriges bönder lovar att göra allt för att kunna fortsätta att producera och leverera livsmedel. – Det är bra att regeringen ger oss ett kvitto på att primärproduktionen av livsmedel […]
Regeringen klassar svensk livsmedelsproduktion som en samhällsviktig funktion. Det skriver LRF i ett pressmeddelande. Från LRF:s håll är man nöjda med beslutet och fastslår att Sveriges bönder lovar att göra allt för att kunna fortsätta att producera och leverera livsmedel.
– Det är bra att regeringen ger oss ett kvitto på att primärproduktionen av livsmedel är en viktig uppgift för att samhället ska fungera, både i normalläget men kanske framförallt under kriser som den vi nu upplever. Nu är det nödvändigt att lantbrukets personal ges förutsättningar att kunna gå till jobbet precis som vanligt, för att vi ska kunna fortsätta leverera mat från gård till bord på ett tryggt sätt, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF.
LRF har under coronasituationen ett nära samarbete med övriga livsmedelskedjan, och även med regeringen, Näringsdepartementet, Jordbruksverket, Tillväxtverket samt andra berörda myndigheter. Detta för att säkerställa att livsmedelskedjan fortsätter att fungera bra. LRF har drivit frågan om att hela livsmedelskedjan ska klassas som samhällsviktig av regeringen och har nu fått ett positivt besked.
Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson är det nu viktigt att branschen har en god beredskap och är väl förberedd inför eventuellt kommande diskussioner med myndigheter och kommuner och Anna Karin hatt är tacksam för politikens stöd.
– Näringsdepartementet är tydligt med att politiken stöttar livsmedelsproduktionen i lantbrukets nyckelroll för att samhället ska fortsätta att fungera. Från LRF:s sida räknar vi med att våra medlemmar nu kommer att få de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna hålla igång en daglig produktion, säger Anna Karin Hatt.
För att detta ska ske fungera, menar man från LRF, är det viktigt att skolverksamheten inte påverkas negativt.
– Regeringen har varit tydlig med att en eventuell stängning av förskolor och grundskolor bara kommer att bli aktuell om det rekommenderas av smittskyddsskäl. Det som behöver göras för att stoppa smittspridningen ska självklart genomföras, men därutöver är det viktigt att så mycket som möjligt av ekonomin fortsätter att fungera, säger Anna Karin Hatt.
Enligt LRF är den aktuella bilden av svensk livsmedelsproduktion att den fungerar bra trots utmaningar. Det ser de som ett tecken på styrkan hos svenskt lantbruk.
LRF:s vd konstaterar att det är viktigt att medlemmarna ser till att fortsatt göra allt de kan för att försöka hålla sig friska, genom att följa Folkhälsomyndighetens råd.
– Mest tidskritiskt just nu, och som vi för en dialog med myndigheterna kring, är att säkra arbetskraftsförsörjningen. Det gäller främst för trädgårdsodlingen som behöver extra personal för att klara skörden av olika grönsaker, men också för att mjölk- och köttproduktionen ska kunna fungera, säger Anna Karin Hatt.
LRF:s önskemål är att regeringen skapar incitament för personer som blivit varslade i andra branscher att, där det bedöms lämpligt, kunna arbeta i livsmedelsproduktionen.
– Men vi måste också säkra att den utländska arbetskraft som är på väg hit inför vårbruket och odlingssäsongen verkligen kan ta sig hit. LRF har fått besked att det juridiskt sett inte finns hinder för utländsk arbetskraft med arbetstillstånd att komma till Sverige. Men när många länder i Europa nu helt eller delvis stängt sina gränser, vet vi inte om personer som behöver resa släpps igenom för att ta sig till Sverige för att arbeta. Det kan då bli svårt att ta sig hit, säger Anna Karin Hatt.