I en samproduktion mellan svensk expertis och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO redogörs för de svenska erfarenheterna som lett till att svensk mjölkproduktion är i världsklass när det gäller låg antibiotikaanvändning kombinerat med friska och högproduktiva djur.

Rapporten Tackling antimicrobial use and resistance in dairy cattle: Lessons learned in Sweden lanseras i samband med World Antimicrobial Awareness Week och har tagits fram av svenska experter från SLU, JordbruksverketSVA, Sveriges veterinärförbund, Växa Sverige, Gård- och Djurhälsan och Näringsdepartementet.

Genom att FAO nu sprider de svenska framgångsfaktorerna kan regeringar, myndigheter och producenter runtom i världen ta del av de svenska erfarenheterna och inspireras till att hålla sina djur friska utan antibiotika. Sverige har därmed gjort en betydande internationell insats för bekämpa antibiotikaresistensen bland djur och människor.

Rapporten kan laddas ner här: FAO. 2020. Tackling antimicrobial use and resistance in dairy cattle: Lessons learned in Sweden.Rome.

 

Läs hela artikeln här.