Ny FN-rapport sprider svensk antibiotikapolicy
Svensk mjölkproduktion är i världsklass när det gäller låg antibiotikaanvändning kombinerat med friska och högproduktiva djur. Svensk expertis, bland annat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), skriver om de svenska erfarenheterna i en ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. En rad nyckelfaktorer för den svenska framgången lyfts fram i rapporten. Långsiktigheten i arbetet för […]
Svensk mjölkproduktion är i världsklass när det gäller låg antibiotikaanvändning kombinerat med friska och högproduktiva djur. Svensk expertis, bland annat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), skriver om de svenska erfarenheterna i en ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.
En rad nyckelfaktorer för den svenska framgången lyfts fram i rapporten. Långsiktigheten i arbetet för god djurhälsa och -välfärd är en faktor. Exempelvis förbjöd Sverige inblandning av antibiotika i foder redan 1986 och veterinärer har sedan 1960-talet inte haft rätt att försälja antibiotika med avans. En annan faktor är det nära samarbetet mellan djurbönder, veterinärer, universitet, myndigheter och departement. Ofta har initiativ kommit ”från fältet” vilket sedan utvecklats till ändamålsenliga regelverk. I många andra länder är angreppssättet det omvända med ”top-down”- reglering för användning av antibiotika.
Läs rapporten i sin helhet på FAOs hemsida: http://www.fao.org/3/cb2201en/cb2201en.pdf