Fem forskare vid SVA har fått pengar till forskning om den fruktade tamgris- och vildsvinssjukdomen afrikansk svinpest (ASF). Det är Dolores Gavier-Widén, koordinator, som tillsammans med Aleksija Neimane och Karl Ståhl får 2 999 628 kronor för att bedriva patobiologiska studier för en förbättrad sjukdomskontroll, samt Hyeyoung Kim, koordinator, som tillsammans med Stefan Widgren och Karl Ståhl får 3 933 102 kronor för att utveckla ett riskvärderingsverktyg.

Forskningsprojektet ”Utveckling av ett verktyg för att mäta ASF-riskindex baserat på spatiotemporal heterogenitet hos värdpopulationen och landskap” kommer att fokusera på introduktion av afrikansk svinpest i Sverige, men den utvecklade metodiken kommer att vara generell för att även vara användbar för andra liknande sjukdomar i andra områden. Resultaten kommer av vara användbara som beslutsunderlag för myndigheter, jägare och andra berörda aktörer.

Det saknas kunskap om de tidiga stadierna av infektion av afrikansk svinpest och särskilt hur

viruset beter sig hos vildsvin. De begränsande kunskaperna om sjukdomen hos vildsvin tyder på att man inte kan utesluta skillnader mellan vildsvin och tamgris. Dessutom kommer största delen av informationen om sjukdomsbilden från experimentella infektioner då det är mycket svårt att studera naturligt infekterade djur. Sjukdomsbilden i experiment kan dock vara annorlunda än vad man ser på gårdar eller i naturen. Målet med det andra projektet, som pågår under tre år med start under januari 2021, är att fylla dessa kunskapsluckor.

Båda forskningsprojekten finansieras av Formas. Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling, som finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar.

 

Läs hela artikeln här.