Hundar ska hjälpa till att diagnosticera covid-19
Uppsala universitet och Region Uppsala startar nu ett forskningsprojekt i samverkan med Hundhjälpen i Uppland AB och Stock Hundutveckling med syftet att undersöka om hunden kan vara ett hjälpmedel vid diagnostik av covid-19. Hunden har ett mycket utvecklat luktsinne och tidigare forskning har visat lovande resultat för hundar som tränats för olika diagnostiska uppdrag, till […]
Uppsala universitet och Region Uppsala startar nu ett forskningsprojekt i samverkan med Hundhjälpen i Uppland AB och Stock Hundutveckling med syftet att undersöka om hunden kan vara ett hjälpmedel vid diagnostik av covid-19.
Hunden har ett mycket utvecklat luktsinne och tidigare forskning har visat lovande resultat för hundar som tränats för olika diagnostiska uppdrag, till exempel för att identifiera specifika bakteriella infektioner, cancer och lågt blodsocker. Forskargrupper världen över undersöker nu om hundar kan tränas till att markera doftprover som kommer från personer med covid-19 och flera av dessa studier visar på positiva resultat.
Uppsala universitet genomför nu en studie tillsammans med Akademiska vårdcentralerna och Provtagningsenheten vid Nära Vård och Hälsa, Region Uppsala, där de samlar in doftprover, bestående av kompresser som dras över huden i nacken på personer med och utan covid-19. Doftproverna kommer att användas för att träna hundar att spåra covid-19.
– Det finns ett stort behov av tester som snabbt kan visa om en person har covid-19. Det ska bli mycket spännande att följa träningen av hundarna och se om de blir tillräckligt duktiga på att skilja ut positiva från negativa prover, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi och forskningsledare för studien.
Efter genomgånget träningsprogram kommer hundarnas förmåga utvärderas på doftprover där varken föraren eller hunden känner till provsvaret. Risken för att hundarna ska smittas bedöms som mycket liten baserat på tidigare studier.
– Beroende på resultaten så kan hundarna som genomgått utbildningen sedan användas i samhället för att detektera covid-19 hos personer på exempelvis tågstationer, flygplatser, andra platser med hög persontäthet och inom vården, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig på provtagningsenheten i Region Uppsala.
Studien kan tjäna som en modell för att snabbt utbilda fler hundar under coronapandemin och även kunna användas i framtiden för att i ett tidigt skede utbilda hundar vid ett nytt pandemiutbrott.
Läs hela texten här https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=16494&typ=artikel&lng=sv