”Nytt lagförslag omöjliggör kampen mot hundsmuggling”
På DN Debatt den 21 april 2021 skriver Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket och Charlotte Svensson, generaldirektör på Tullverket, att förslaget till ny djurhälsolag i praktiken innebär fri lejd för kriminella djursmugglare. Om förslaget till ny djurhälsolag genomförs, skriver de, kan Tullverket inte längre stoppa fordon för att söka efter hundar. Enligt debattartikeln stoppade Tullverket […]
På DN Debatt den 21 april 2021 skriver Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket och Charlotte Svensson, generaldirektör på Tullverket, att förslaget till ny djurhälsolag i praktiken innebär fri lejd för kriminella djursmugglare. Om förslaget till ny djurhälsolag genomförs, skriver de, kan Tullverket inte längre stoppa fordon för att söka efter hundar.
Enligt debattartikeln stoppade Tullverket rekordmånga smuggelhundar vid Sveriges gränser förra året och trenden har förvärrats ytterligare de första månaderna i år. Det är en både grym och lukrativ verksamhet, ofta med kopplingar till den organiserade brottsligheten, som det går att läsa mer om i Svensk Veterinärtidning nr 3/2021 som hade införsel som fokusområde.
Författarna till debattartikeln ser med oro på förslaget till ny djurhälsolag som de anser äventyrar arbetet mot hundsmugglingen.
De skriver:
”För att kunna föra kampen mot djursmugglingen på ett effektivt sätt behöver vi lagar och befogenheter som möjliggör det. Dessvärre kan vi konstatera att förslaget om en ny samlad djurhälsolagstiftning som nu bereds riskerar att omöjliggöra vårt arbete med att stoppa hundsmuggling. I våra remissvar till regeringen lyfter vi fram flera problem med lagförslaget.
I förslaget till ny djurhälsolag tar man bort sällskapsdjur och andra levande djur från inregränslagen. Det innebär att Tullverket inte skulle ha rätt att stoppa ett fordon för att söka efter hundar. Vi skulle heller inte kunna omhänderta hundar i väntan på besked från Jordbruksverket om vad som ska ske med hunden. I praktiken skulle förslaget, om det blir lag, innebära fri lejd för de kriminella som ägnar sig åt smuggling av sällskapsdjur.
Ett syfte med den nya samlade djurhälsolagstiftningen är att anpassa den svenska lagstiftningen till EU:s regelverk om den fria rörligheten. Vi menar att det går att både anpassa lagstiftningen till EU-regler och behålla de befogenheter att ingripa som Tullverket och Jordbruksverket har i dag. Här ser vi att lagstiftarna behöver tänka om. Men vi ser också behov av andra förändringar för att kunna jobba ännu mer effektivt mot hundsmugglingen.
I dag begränsas möjligheterna att utbyta information av sekretessregler. Exempelvis har veterinärer i dag inte rätt att varsko myndigheterna när de misstänker att en hund är smugglad. Ökade möjligheter att utbyta information skulle göra att vi kunde arbeta effektivare mot hundsmugglingen.”
Läs hela debattartikeln här