Gott resistensläge för djur i Sverige
Årets Svarm-rapport från SVA visar, liksom tidigare rapporter, att situationen i Sverige överlag är bra när det gäller förekomst av antibiotikaresistens hos djur och användning av antibiotika till djur. Antibiotikaförsäljningen har minskat kraftigt sedan mitten av 80-talet för att de senaste åren ha stabiliserats på en jämförelsevis låg nivå. Förekomsten av resistens bland bakterier från […]
Årets Svarm-rapport från SVA visar, liksom tidigare rapporter, att situationen i Sverige överlag är bra när det gäller förekomst av antibiotikaresistens hos djur och användning av antibiotika till djur.
Antibiotikaförsäljningen har minskat kraftigt sedan mitten av 80-talet för att de senaste åren ha stabiliserats på en jämförelsevis låg nivå. Förekomsten av resistens bland bakterier från djur har generellt sett varit stabilt låg.
– Det förhållandevis goda läget kan ses som ett kvitto på det långvariga arbete som gjorts i Sverige. Av myndigheter, akademi, kliniskt verksamma veterinärer och näringen, var för sig och i samverkan, säger Oskar Nilsson, ansvarig för övervakningen vid SVA.
Olika utmaningar gör att ett aktivt förbättringsarbete hela tiden är nödvändigt. Ett exempel på detta är två olika utbrott av MRSA inom hästsjukvården. Under 2020 rapporterades 27 fall, vilket är en tredubbling jämfört med den tidigare högsta noteringen år 2014. Ökningen förklaras till stor del av utbrott på två hästsjukhus.
– Även om antalet fall fortfarande är lågt så visar utbrotten på vikten av fortsatt arbete med smittskydd, god vårdhygien och klok användning av antibiotika för att minimera förekomsten av antibiotikaresistens bland djur. På så sätt bevaras antibiotika som verksamma läkemedel för att behandla infektioner hos såväl djur som människor, säger Oskar Nilsson.
Sedan år 2001 har SVA årligen gett ut rapporten Svarm. Den sammanställer data om försäljning av antibiotika för användning till djur samt resistens bland bakterier från djur och livsmedel i Sverige. Sedan 2003 sker rapporteringen i samarbete med Folkhälsomyndigheten, som sammanställer motsvarande data för människor. Den gemensamma rapporten heter Swedres-Svarm.