Hur kan avlivning och slakt förenas med djurskyddslagens syfte om att främja djurvälfärd och respekt för djur? Temat för Djurskyddskonferensen den 15 november är ”Djurskyddet och döden”.

För att hindra att djur utsätts för onödigt lidande är döden en viktig del av djurskyddet.

– Döden är en svår, men viktig fråga, oavsett vad vi har djuren till och i år har vi därför valt att fokusera på frågor som rör avlivning och slakt av djur, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket. Vi hoppas att många är med i dessa viktiga diskussioner.

Jordbruksverket och Sveriges lantbruksuniversitets vetenskapliga råd för djurskydd arrangerar konferensen. Forskare, företrädare för myndigheter och djurhälsoorganisationer samt branschrepresentanter kommer att tala om djurskyddsfrågor vid avlivning och slakt.

– Just nu pågår mycket på slaktområdet både nationellt och inom EU. Dels handlar det om att EU ser över sitt regelverk, dels om likriktad kontroll av slakt. Det finns även ny forskning kring olika metoder för bedövning och den gemensamma nämnaren är att allt arbete syftar till att öka djurskyddet för djuren vid slakt, säger Lotta Berg, ordförande i SLU:s vetenskapliga råd för djurskydd.

Exempel på frågor under konferensen är:

  • När är döden det bästa djurskyddet för ett älskat sällskapsdjur?
  • Måste alla försöksdjur avlivas efter försöken?
  • Kameraövervakning på slakterier – varför är den frågan under utredning?
  • Kan och bör koldioxidbedövning på gris och fisk fasas ut?

 

Anmäl dig här!

Djurskyddskonferensen 2022 är digital.

Läs mer om programmet, ta del av praktisk information och anmäl dig.

Adobe/Stock