Internationella samarbeten ska minska framtida smitta
Det europeiska forskningsnätverket CoVetLab (Collaborating Veterinary Laboratories) satsar i år på tre forskningsprojekt. SVA leder ett och bidrar i de två andra. Det projekt SVA ska leda handlar om att ta fram en ny statistisk metod förbättra kunskapen om diagnostiska analyser. De två övriga projekten ska dels förbereda bra diagnostik inför en eventuell introduktion av […]
Det europeiska forskningsnätverket CoVetLab (Collaborating Veterinary Laboratories) satsar i år på tre forskningsprojekt. SVA leder ett och bidrar i de två andra.
Det projekt SVA ska leda handlar om att ta fram en ny statistisk metod förbättra kunskapen om diagnostiska analyser. De två övriga projekten ska dels förbereda bra diagnostik inför en eventuell introduktion av japansk encefalit i Europa, dels arbeta med att göra riskvärderingar mer tillförlitliga.
Projektet ”Methodological advancements on inter-laboratory diagnostic test evaluation”, som SVA leder, ska med hjälp av en ny statistisk metod utvärdera tester för två olika sjukdomar hos nötkreatur. Vid mikrobiologiska analyser är det viktigt att veta hur bra testet är på att detektera det man letar efter, eller avgöra om det inte finns där. Projektet är ett så kallat ”proof-of-concept” och ska jämföra analysmetoder från flera olika laboratorier runt om i Europa.
– Utan detta internationella samarbete skulle det vara svårt eller omöjligt att utvärdera analyser för sjukdomar som vi i Sverige är fria ifrån, eftersom vi saknar tillgång till positiva prover, säger Arianna Comin, projektledare och epidemiolog vid SVA.