SVA varnar för nya utbrott av Schmallenbergviruset
Det är tio år sedan Schmallenbergviruset senast härjade i Sverige och Europa. SVA varnar nu nöt- och fårproducenter att det finns risk för nya utbrott. Foster med vridna nackar, vattenskallar och krokiga ben är tydliga tecken på Schmallenberg. – I dagsläget ser vi att det finns en risk för nya utbrott och vi uppmanar djurägare […]
Det är tio år sedan Schmallenbergviruset senast härjade i Sverige och Europa. SVA varnar nu nöt- och fårproducenter att det finns risk för nya utbrott.
Foster med vridna nackar, vattenskallar och krokiga ben är tydliga tecken på Schmallenberg.
– I dagsläget ser vi att det finns en risk för nya utbrott och vi uppmanar djurägare att vara observanta, säger Dinah Seligsohn, biträdande statsveterinär på SVA till lantbrukstidningen ATL.
Viruset kan spridas via svidknott och fick sitt namn efter den tyska staden Schmallenberg, där det först upptäcktes. Åren 2012–2013 spreds det i stora delar av Sverige, men nu är immuniteten sannolikt borta.
Sedan slutet av förra året har viruset identifierats hos ett missbildat lamm och en kalv i Sverige. Dinah Seligsohn säger till tidningen att SVA har fått signaler från veterinärer i fält som stött på ytterligare misstänkta fall, framför allt i södra Sverige.
Vuxna djur som infekteras får bara lindriga symptom eller inga alls och enligt SVA är det inte sannolikt att viruset utgör någon hälsorisk för människor. Om moderdjur bland idisslare infekteras i början av dräktigheten kan däremot fostret skadas.
Schmallenbergvirus
Schmallenbergvirus sprids med svidknott och då vuxna djur infekteras ses inga eller lindriga sjukdomssymtom som kortvarig feber, nedsatt foderlust, diarré och minskad mjölkproduktion. Det finns i nuläget ingen behandling eller något vaccin. Infektion tidigt i dräktigheten kan ge missbildade foster.
(Källa: TT och SVA)