Stiftelsen Djurens Ö tilldelas 90-konto
I 23 år har Djurens Ö arbetat med att rädda skadade vilda djur. Nu tilldelas stiftelsen 90-konto av Svensk Insamlingskontroll. – Det ökar våra möjligheter att samla in pengar till byggandet av ett viltsjukhus, säger stiftelsens grundare, Lili Päivärinta. Djur som skadas vid viltolyckor eller råkar illa ut på grund av nedskräpning får sällan den […]
I 23 år har Djurens Ö arbetat med att rädda skadade vilda djur. Nu tilldelas stiftelsen 90-konto av Svensk Insamlingskontroll.
– Det ökar våra möjligheter att samla in pengar till byggandet av ett viltsjukhus, säger stiftelsens grundare, Lili Päivärinta.
Djur som skadas vid viltolyckor eller råkar illa ut på grund av nedskräpning får sällan den hjälp de behöver. Rutinen i Sverige har i stället varit att avliva dem för att de inte ska plågas. Det kan handla om en svan som trasslat in sig i en fiskelina eller igelkottungar som förlorat sin mamma i en trafikolycka.
Stiftelsen Djurens Ö arbetar direkt med räddande insatser i sådana situationer. Men också med att möta det ökande intresset hos allmänheten att undsätta djur som behöver hjälp i stället för att låta dem avlivas.
– Städerna växer, människorna blir fler och situationerna där djuren kommer i människans väg ökar. Vi blir också fler som hittar skadade djur som vi vill hjälpa. Men få har den kunskap som krävs för att djuren inte ska lida. Så förutom egna utryckningar är vi också tillgängliga på telefon och online så att folk kan höra av sig och få information om de hittar vilda djur som behöver hjälp, säger Lili Päivärinta.
Samlar till viltsjukhus
Det var hon som grundade Djurens Ö år 2000 ihop med Mog Grudd. Tillsammans åkte de världen runt och filmade vilda djur, ett arbete som också resulterade i en tv-serie med samma namn som stiftelsen. Enligt Lili Päivärinta finns det alltför få organisationer i Sverige i dag som arbetar med att rädda vilda djur.
Några av dem finns listade på Djurens Ös hemsida. För att ändra på detta samlar stiftelsen pengar för att kunna bygga ett viltsjukhus med besökscenter som också ska kunna bedriva utbildningar och informera.
– Det här är ett projekt som vi har jobbat med de senaste åtta åren. Målet är en plattform där vi kan erbjuda utbildning i viltrehabilitering, arrangera temadagar för både allmänhet och företag, och inte minst driva rehabilitering för vilda djur som behöver vård, säger Lili Päivärinta.