För att bekämpa det växande problemet med antibiotikaresistens har forskare från Sverige, Frankrike, Storbritannien, USA och Japan gått samman för att undersöka lämpliga doseringar av penicillin för behandling av infektioner hos hästar.

Penicillin, ett smalspektrum-antibiotikum, rekommenderas ofta som förstahandsval för att minimera risken för antibiotikaresistens. I den omfattande studien samlades och analyserades data från olika penicillinberedningar och behandlingsregimer som används globalt.

Genom att sammanställa information från 1 022 blodprover tagna från 40 olika hästar kunde forskarna med hjälp av avancerade matematiska och statistiska modeller simulera och identifiera bästa dos och behandlingseffekt för olika bakterietyper och administrationsmetoder, antingen direkt i blodet eller i muskeln.

Med hjälp av forskarnas rekommendationer för dosering kan man uppnå både effektiv behandling och minska risken för utveckling av antibiotikaresistens, vilket resulterar i förbättrad hästvälfärd och hälsotillstånd.

Läs hela studien här.