Nu lättar Jordbruksverket ytterligare på restriktionerna i området i Västmanland som drabbats av afrikansk svinpest. I den smittade zonens kärnområde blir det exempelvis tillåtet för allmänheten att röra sig i skog och mark och i ytterområdet blir flera skogsbruksåtgärder tillåtna.

Bakom beslutet ligger en ny riskvärdering från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Nuvarande zonbeslut, där den smittade zonen krymptes och delades in i två områden; ett kärnområde och ett ytterområde med olika restriktioner för respektive område, har gällt sedan den 30 november förra året.

– Enligt vår bedömning har inga vildsvin i området dött av afrikansk svinpest sedan i slutet av september i fjol, och sedan dess pågår ingen smittspridning. Viruset som orsakar afrikansk svinpest är dock motståndskraftigt, i synnerhet under vinterförhållande med låga temperaturer. Det kan därför inte uteslutas att det finns smitta kvar i eventuella kadaverrester som ännu inte hittas, om än i begränsad omfattning. Risken för att sådan smitta ska spridas ut från kärnområdet bedöms dock som mycket liten, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Med SVA:s bedömning som utgångspunkt, samt efter samråd med andra experter och berörda myndigheter, beslutar Jordbruksverket att lätta på flera av restriktionerna i den smittade zonen. Lättnaderna gäller från och med torsdag 22 februari.

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att vi inte ska ha kraftigare restriktioner än vad situationen kräver. Därför känns det väldigt bra att vi nu är i ett läge där vi kan lätta på flera av de restriktioner som haft stor inverkan på människor inklusive näringsidkare i området. Jag tänker inte minst på att det nu blir tillåtet att röra sig i skog och mark även i kärnområdet, samt att vi kan tillåta flera angelägna skogsbruksåtgärder i ytterområdet, säger Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär vid Jordbruksverket.