Ny forskning avslöjar viktiga genetiska markörer för höftledsdysplasi och kroppsvikt hos svenska labrador retrievers, vilket erbjuder nya insikter för framtida avelsstrategier.

Höftledsdysplasi (HD) är en utmaning för många hundraser, inklusive labrador retrievers, där omkring 80 procent har friska höfter, medan 15 procent har måttlig och 5 procent allvarlig HD.

Ny forskning utförd av Sveriges lantbruksuniversitet, Köpenhamns universitet, Uppsala universitet och Svenska Kennelklubben har analyserat över 114 000 DNA-markörer hos mer än 200 svenska labradorer.

Studien har identifierat en gen som starkt kopplas till HD, en gen som även har samband med artros hos människor. Resultaten understryker vikten av genetiska faktorer och visar att nästan hälften av variationen i HD är ärftlig.

Hundar med en dubbel uppsättning av riskvarianten av genen visade sig ha ett betydligt sämre avelsindex för HD. Dessa insikter kan leda till förbättrade avelsstrategier för att optimera höftledshälsan hos framtida generationer. Läs den fullständiga studien för djupare insikter här.