En ny amerikansk studie visar hur grå rävar på ett smart sätt använder doftmarkeringar från pumor för att hålla rovdjur borta.

Forskningen, som genomfördes med hjälp av rörelseaktiverade videokameror över fyra år fann att grå rävar inte bara gillar att gnugga sina kinder mot platser där pumor markerat sitt territorium, utan också att de specifikt väljer färska pumamarkeringar för att göra det.

Forskarnas teori är det kan vara ett sätt för grå rävar att använda pumadoften för att avskräcka rovdjur. Det här är första gången man ser att en art använder en annan arts doft för att kommunicera över artgränserna.

Studien ger en helt ny inblick i hur komplext och listigt djurens kommunikationssystem kan vara. Och det visar hur innovativa djur kan vara när det gäller att skydda sig och interagera med sin omgivning.

Grå rävar (Urocyon cinereoargenteus) finns även i Sverige, även om de är mycket sällsynta och inte är en infödd art. De är mer vanliga i Nordamerika och är kända för sin anpassningsförmåga till olika miljöer.