En nyligen genomförd enkätundersökning visar att utställningsdomare anser att rasstandarden ska följas när det gäller avel av kortnosiga hundraser, även om det påverkar hälsan negativt.

Åsikterna skiljer sig åt bland svenska hundägare, uppfödare, veterinärer och utställningsdomare när det gäller aveln av kortnosiga raser som mops, bostonterrier, samt engelsk och fransk bulldogg.

Undersökningen, som riktade in sig på hälsoproblem kopplade till hundarnas utseende, visar på en tydlig splittring mellan grupperna. En tredjedel av hundägarna och en fjärdedel av uppfödarna har direkt erfarenhet av hälsoproblem hos dessa raser, framför allt relaterat till trånga luftvägar.

Trots detta framhåller utställningsdomare att rasstandarden, som ofta prioriterar specifika fysiska drag, bör följas även om det riskerar att förvärra hälsoproblemen. I kontrast till detta står veterinärernas inställning, som i mindre utsträckning stödjer strikt efterlevnad av rasstandard om det skadar hundens hälsa.

Undersökningen lyfter fram ett generellt stöd för de åtgärder som redan vidtagits för att tackla problemen, samt en positiv inställning till ytterligare insatser. Forskarna bakom enkäten hoppas nu att kunskapen som samlats in kan bidra till en mer enhetlig syn på hur framtida avel bör hanteras, med fokus på hundarnas välfärd snarare än estetiska ideal.