Syftet med pilotstudien var att testa och säkerställa provtagnings- och odlingsmetoder inför den kommande större undersökningen. MRSA, som står för meticillinresistent Staphylococcus aureus, är en bakterie som kan orsaka infektioner hos både människor och djur och som är resistent mot en viktig grupp antibiotika, inklusive penicillin.

SVA isolerar årligen MRSA från prov i Sverige, främst från sjuka hästar, hundar och katter. Det är första gången på flera år som MRSA nu har påträffats hos svenska grisar.

Proverna togs anonymt från två olika slakterier, varav MRSA isolerades från ett av dem. Det exakta ursprunget för grisarna från vilka proverna togs är inte känt. Vid tidigare undersökningar av grisar i Sverige har MRSA endast hittats en gång tidigare, år 2010, även då från anonyma prover tagna på ett slakteri.

Oskar Nilsson chef för sektionen för antibiotikafrågor på SVA, betonar att studiens syfte inte var att leta efter MRSA, utan att säkerställa att provtagningsmetoderna följer de uppsatta direktiven.

De isolerade MRSA-bakterierna tillhör två olika varianter, spa-typ t034 och spa-typ t571, men båda varianterna tillhör MLST 398, en typ som ofta är kopplad till livsmedelsproducerande djur. Resultaten indikerar att det finns minst två typer av MRSA hos grisar i Sverige.

Trots att MRSA är vanligt förekommande hos grisar i andra länder och bland personer som arbetar med grisar, bedömer den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) att risken för att MRSA sprids till människor via mat är mycket liten.

Det finns inte heller någon ökad risk för att smittas med MRSA vid yrkesmässig hantering av kött, till exempel på slakterier. Dock kan personer som regelbundet arbetar med grisar löpa en högre risk att bli bärare av bakterien, enligt erfarenheter från länder med hög MRSA-förekomst.

Inom den svenska grisnäringen finns redan etablerade hygien- och smittskyddsrutiner som syftar till att förhindra spridning av MRSA mellan djur och människor samt mellan olika gårdar. Dessa rutiner, tillsammans med ett generellt smittskyddsarbete och god djurhälsa, är avgörande för att minimera risken för att MRSA ska bli allmänt förekommande bland grisar i Sverige.