Sveriges Veterinärförbund har idag tagit del av Utredningen om stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd (LI 2023:01) och kan konstatera att utredaren föreslår att beteskravet inte längre ska gälla mjölkkor som hålls i lösdrift inomhus. Förbundet anser att detta förslag är förkastligt av flera skäl.

Kor är biologiskt anpassade för att beta och ett sådant grundläggande biologiskt behov ska inte inskränkas för de individer som oundvikligen inte längre kommer att få komma ut under sommaren.

Mjölkkor mår bra av att vistas ute sommartid; flera studier visar bland annat på att det leder till bättre klöv- och benhälsa, att de kan utföra sina naturliga beteenden och få motion på naturligt underlag, något som inomhusvistelse i lösdrift, ofta på hala och hårda golv, inte kan uppfylla.

Kort sagt, bete gynnar kornas hälsa och välfärd! Djurskyddslagen ska främja alla mjölkkors välfärd, inte bara de som på frivillig basis kommer ges möjlighet att beta. Utredningens förslag är således inte förenlig med djurskyddslagen och uppfyller inte heller utredningens direktiv om bibehållet starkt djurskydd.

Kontaktpersoner Eleonor Fredler och Johan Lindsjö.