Tamar Larsson, Stångenäs LRF avdelning, som lyft detta som förslag i en motion till LRFs regionstämma i våras, uttrycker sin glädje över att förslaget nu finns med i utredningen. Hon betonar samtidigt att ViLA-programmet, som det är utformat i dag, gynnar främst större gårdar.

– Kalvningsförlamning är en akut situation där varje minut räknas, och det är avgörande att vi kan agera snabbt. Just behandling av kalvningsförlamning borde kunna vara en åtgärd som går att utföras med en enklare utbildning utan att behöva gå med i hela ViLA programmet, säger Tamar Larsson.

Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland, är också positiv till förslaget.

– Detta är en viktig åtgärd i en tid av veterinärbrist. Genom att låta lantbrukare utföra vissa behandlingar själva frigörs tid för veterinärerna att fokusera på de mest akuta fallen. Detta förslag underlättar vardagen för många lantbrukare och bidrar till att spara både tid och pengar.

Om ViLa

ViLA står för Vilthantering, Lantbruk och Areella näringar och är ett program som fokuserar på att stödja och utveckla insatser inom dessa områden. Det handlar om att hantera och utveckla samspelet mellan vilt och lantbruk.