Premierna på djurförsäkringar stiger i rasande fart. Försäkringsbolagens premieinkomster ökar markant och veterinärvården blir dyrare för varje dag som går. Därför har Tryggt gjort en undersökning av vad som ligger bakom de skenande priserna och hur mycket de faktiskt har gått upp.

Undersökningen visar att 60 procent av veterinärbranschen har köpts upp av riskkapitalbolag. Det i sin tur har drivit upp priserna på vården för djur. Detta leder till ökade kostnader för försäkringsbolagen, vilket i sin tur gör att priserna på försäkringar också går upp. Det är en alarmerande utveckling som i slutet av dagen landar på konsumenten.

Enligt Tryggts egen databas tillsammans med siffror från Svensk Försäkring har premieinkomsterna för djurförsäkringar ökat med 50 procent från 2018 till 2023. 

Försäkringsbolagens totala premieinkomst var 4 miljarder år 2018, och 6 miljarder år 2023. Ökningen varierar, med högst ökning under pandemiåren 2020 och 2021, där ökningen var 11 procent, respektive 13 procent.

Om det inte blir billigare att försäkra sina djur, kommer det i framtiden inte vara lika populärt med husdjur. Det blir istället en klassfråga. Medelsvensson kommer inte ha råd med de dyra försäkringarna, skenande veterinärvårdspriserna och dessutom ha pengar över för underhållet.

– En del djurägare varken kan eller vill spendera flera tusentals kronor hos veterinären om deras djur blir sjuka eller skadade. De har ett mer krasst tänk vilket innebär att djuret får somna in om en behandling kostar för mycket. Eller om rehabiliteringen förväntas bli för lång och svår. Andra vill göra allt för sina djur, kosta vad det kosta vill, säger Sofia Müller, chefsveterinär på Petson.

Läs mer om undersökningen här.