Den nya behandlingsrekommendation för osteoartrit (OA) hos häst är avsedd att vägleda veterinärer i valet och utformningen av läkemedelsbehandlingar. Eftersom det ibland saknas godkända läkemedel i Sverige för denna indikation, kan licensförskrivning vara aktuell. Rekommendationen ger därför även råd kring användning av icke-godkända läkemedel.

Ett av huvudbudskapen är att framgångsrik behandling av OA kräver att hästen får tillräcklig tid för läkning, inklusive vila och lämpliga rehabiliteringsinsatser. Tidig behandling är avgörande för att förbättra prognosen.

Den medicinska behandlingen bör skräddarsys utifrån varje hästs unika förutsättningar, med hänsyn till sjukdomshistoria, kliniska tecken, ålder och användningsområde. Vid intraartikulär behandling är det viktigt att god aseptik upprätthålls för att minimera risken för infektion.

Behandlingsarsenalen bör i huvudsak bestå av godkända läkemedel som genom långvarig klinisk användning har visat sig vara effektiva. Samtidigt påpekas att klinisk erfarenhet visar att produkter framställda från hästens eget blod är säkra att använda. Även om vetenskapliga bevis för deras effekt fortfarande är begränsade.

Rekommendationen, som publicerades den 10 september 2024, är aktuell och avsedd att stödja veterinärer i deras kliniska beslutsfattande gällande behandling av OA hos häst.