Kalvens ankomst är ett viktigt steg i det internationella bevarandearbetet för den hotade arten. Kolmården aktivt deltar i globala insatser för att skydda noshörningar. Både mamma och kalv mår bra och övervakas noggrant av parkens djurvårdare och veterinärer. Noshörningarna på Kolmården ingår i ett internationellt bevarandeprogram, vilket gör den nya födseln särskilt glädjande för djurparken.

– Vi är alla oerhört glada och imponerade av mamma Imfolozi, som har flera avkommor i djurparker världen över. Hon har under många år varit en viktig individ för bevarandearbetet. Kalven började dia inom några timmar och stod snabbt upp. Även om det var lite vingligt, säger Cecilia Håkansson, verksamhetschef djur.

När kalven blivit stadigare kommer han att följa med sin mamma utomhus. Efterhand kommer ett litet horn att växa fram på nosen. Han börjar smaka på gräs även om han fortsätter att dia tills han är omkring 1,5 år gammal.

– I vissa kulturer tror man att noshörningshorn kan bota sjukdomar. Ibland kan det kan även anses vara en statussymbol att äga noshörningshorn. Kolmården har genom åren samarbetet med flera olika bevarandeprojekt för att skydda noshörningar mot tjuvjakt, säger Anna Andbjer Persson, affärsområdeschef djur, forskning och utbildning. 

I Projekt Ngulia i Kenya har Kolmården och Linköpings universitet utrustat noshörningar med spårsändare. Insatsen har bidragit till att mer än dubbla antal spetsnoshörningar i området. Parken har också skyddat trubb- och spetsnoshörningar i Matopos nationalpark, från tjuvjakt genom avhorning, tillsammans med Dambari Wildlife Trust i Zimbabwe.