SLU-forskare Helena Röcklinsberg föräras Marie-Claire Cronstedts pris
SLU-forskaren Helena Röcklinsberg har tilldelats Stiftelsen Marie-Claire Cronstedts pris för sin banbrytande och betydelsefulla insats inom teoretisk djuretik. Priset på 100 000 kronor delades ut under Världsnaturfondens (WWF) årliga höstmöte i Stockholm.
Helena Röcklinsberg har varit en banbrytande figur inom djuretikens forskningsfält i Sverige. Hon disputerade 2001 vid Uppsala universitet som landets första forskare med en avhandling i ämnet. Sedan dess har hon ägnat sitt yrkesliv åt att kritiskt granska de etiska värderingar som styr människans behandling av djur.
– Jag blev helt överrumplad, men är förstås väldigt glad och tacksam, säger Helena Röcklinsberg. Det är fantastiskt att ämnet djuretik får detta erkännande. Vi behöver en ärlig och nyanserad diskussion om hur djur betraktas och behandlas i dag. Djuretiken belyser vikten av att aktivt välja vilka värderingar som bör ligga till grund för vår interaktion med djur.
Genom att kombinera naturvetenskap och filosofi har Helena Röcklinsberg byggt en robust plattform för att utveckla och tillämpa djuretiska principer. Hennes forskning belyser hur etiska teorier kan översättas till praktiska lösningar som förbättrar djurvälfärden, särskilt inom lantbruket och djurhållningssektorn.
Förutom sin forskning är Helena Röcklinsberg en dedikerad lärare och har som Sveriges enda universitetslektor i etik inspirerat tusentals studenter vid SLU och andra universitet. Genom sin undervisning har hon väckt ett brett intresse för de etiska dimensionerna av djurhantering och uppmuntrat framtidens beslutsfattare att beakta djurens välmående.
Hennes inflytande sträcker sig också utanför akademin. Helena Röcklinsberg är ofta anlitad som expert i offentliga debatter om djuretik. Hon har deltagit i tvärvetenskapliga projekt där vetenskap och etik samverkar för att skapa hållbara lösningar på dagens djurrelaterade utmaningar.
Priset från Stiftelsen Marie-Claire Cronstedt lyfter fram vikten av hennes livslånga arbete och framgångar i att föra fram etiska frågor om djurens rättigheter och välfärd till samhällsdebatten. Hennes forskningsinsatser har inte bara satt djuretik på kartan. De har också skapat förutsättningar för mer reflekterande och ansvarstagande sätt att behandla djur.
Juryns motivering:
”För Helena Röcklinsbergs outtröttliga arbete att lyfta fram ämnet teoretisk djuretik och för hennes stora engagemang för en etisk djurhantering, både på vetenskaplig nivå och på en praktisk grundnivå.”