Livsmedelsproduktionen är en nyckel för Sveriges krisberedskap. En ny broschyr, Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare, är framtagen av SLU och SVA, och ska stötta lantbrukarna i krisberedskap. Den innehåller checklistor, konkreta åtgärder och förslag på samarbete mellan gårdar.

– Broschyren är ett praktiskt verktyg direkt på gårdsnivå, säger Hugo Malm, som undervisar i krisberedskap på Holma folkhögskola och är medförfattare till broschyren. Om livsmedelsproduktionen kollapsar riskerar vi i värsta fall svält. Klimatförändringar och ökad risk för väpnade konflikter ökar behovet av förberedelser inom lantbruket.

Svenskt jordbruk har förändrats mycket sedan kalla kriget, med färre och större företag koncentrerade till södra Sverige. Det gör äldre beredskapsstrategier föråldrade. Att som enskild lantbrukare veta hur man ska förbereda sig för allt från skogsbränder till krig är otroligt svårt.

– Säker tillgång till mat är avgörande för samhällets funktion. Dessutom spelar lantbruket en nyckelroll i vårt totalförsvar, säger Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU.

Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare går att hitta på SLU:s och SVA:s hemsidor och den delas även ut på Jordbruksekonomisk konferens i Uppsala den 27 november. Du hittar bland annat broschyren här.