En besättning med 14 vattenbufflar i delstaten Brandenburg utanför Berlin är smittad av mul- och klövsjuka. Det är en av de mest smittsamma djursjukdomar som drabbar klövbärande djur. Rapporten om utbrottet förra veckan har lett till omfattande åtgärder i Tyskland för att förhindra vidare spridning.

Alla djur i den smittade besättningen, plus tre närliggande besättningar inom en kilometers radie, är avlivade som en förebyggande åtgärd. Djurbesättningar inom en radie av tre kilometer har genomfört tester med negativt resultat. Smittspårning och provtagning pågår inom tio kilometers avstånd.

För att minska risken för ytterligare spridning råder transportförbud av mottagliga djur i den drabbade regionen. EU har stoppat utförsel av djur och djurprodukter från området. Smittans ursprung är ännu inte fastställt, men misstankar finns om indirekt spridning, exempelvis via människor, kläder eller föremål. Troligen har utbrottet introducerats i besättningen redan i december.

Låg risk för spridning till Sverige

SVA genomförde snabbt en riskvärdering för att bedöma om smittan kan ha förts vidare till Sverige. Inga levande klövdjur har importerats från Tyskland under den aktuella perioden enligt SVA. Även om import av nötsperma har skett har det inte kommit från den drabbade regionen. SVA konstaterar därför att det aktuella utbrottet inte nämnvärt påverkar risken för introduktion av mul- och klövsjuka till Sverige. Men det kan aldrig uteslutas helt.

Utbrottet i Tyskland är något av en väckarklocka. Mul- och klövsjuka är sällsynt i Europa, men förekommer globalt, vilket innebär en konstant risk för spridning till nya områden. Därför uppmanar man svenska djurägare att vara extra uppmärksamma och omedelbart kontakta veterinär vid misstanke om sjukdomen.

Vikten av tidig upptäckt

Tidig upptäckt är avgörande för att begränsa smittspridning. Sjukdomen kan ge blåsor på mule, i munnen och på klövarna. Det är också möjligt att bedöma hur länge djuret varit smittat utifrån skadornas ålder. SVA understryker vikten av att även överväga mul- och klövsjuka vid symtom som liknar blåtunga. Särskilt i ljuset av det pågående blåtungeutbrottet i Sverige.

Den aktuella situationen i Tyskland påminner om vikten av fortsatt övervakning och strikt efterlevnad av smittskyddsrutiner för att skydda svenska djurbesättningar mot denna allvarliga sjukdom. SVA följer utvecklingen noggrant och kommer att justera riskbedömningen om ny information framkommer.

Snabb värdering av sannolikheten för att den svenska djurpopulationen utsätts för smitta med mul- och klövsjuka till följd av utbrott i Tyskland (pdf)

 Mul- och klövsjuka