Vildsvin gör nytta i brukade skogar
Vildsvin ses ofta som ett problem för bönder, men deras bökande kan vara en tillgång för skogens ekosystem. Ny forskning visar att vildsvin bidrar till ökad biologisk mångfald i brukade skogar genom att skapa bättre förutsättningar för växter att etablera sig.
Vildsvin, som ofta förknippas med skador på åkermark, kan spela en oväntat positiv roll i hårt brukade skogar. En ny avhandling från SLU visar att deras bökande i marken ökar mångfalden av växter, vilket i sin tur gynnar hela ekosystem. Evelina Augustsson, forskare vid SLU, beskriver vildsvinen som ”ekosystemsingenjörer” som förbättrar förutsättningarna för konkurrenssvaga arter.
– Genom att vända upp och ner på jorden skapar de livsutrymme för växter som annars inte skulle kunna etablera sig. Det är särskilt viktigt i skogar med låga naturvärden, säger Evelina Augustsson.
I sin forskning vid SLU:s forskningsstation i Grimsö, Västmanland, har hon använt GPS-halsband för att följa vildsvinens rörelser och inventerat växtligheten i deras närhet. Resultaten visar att bökandet både fördelar näringsämnen och blottlägger jord. Något som gynnar ettåriga växter och arter som väntar i fröbanken på rätt förhållanden. Denna ökade flora kan i sin tur ge bättre förutsättningar för insekter och däggdjur.
Samtidigt kan vildsvinets påverkan vara komplex. Arter som är beroende av pollinering verkar missgynnas av bökandet, vilket kan påverka pollinerande insekter negativt. Trots detta anser hon att vildsvinens bidrag till den biologiska mångfalden är värdefullt. Särskilt i monokulturella skogar där naturliga störningar är sällsynta.
Evelina Augustssons resultat har även varit användbara vid hantering av afrikansk svinpest i Västmanland, där uppskattningar av vildsvinens rörelsemönster bidrog till att bedöma smittspridning.
– Forskningen om vildsvinens hemområden kan vara till stor nytta vid framtida utbrott av olika sjukdomar, konstaterar Evelina Augustsson.