Stagnerad klinisk forskning om sport- och sällskapsdjur
Katter, hundar och hästar har ett stort samhällsvärde och djursjukvården är en växande sektor. Ändå visar en nordisk studie att den kliniska veterinärmedicinska forskningen för dessa djurslag inte har ökat under de senaste tio åren. Forskarna betonar behovet av nya strategier och ökad finansiering för att möta framtidens utmaningar.
Trots den starka ekonomiska tillväxten inom djursjukvårdsbranschen och det höga samhällsvärdet hos katter, hundar och hästar, har den kliniska veterinärmedicinska forskningen för dessa djurslag stagnerat. Det framgår av en ny studie från SLU och andra nordiska universitet, som undersökt forskningen mellan 2010 och 2019.
Studien, som genomfördes i samarbete mellan universitet i Sverige, Norge, Finland och Danmark, granskade totalt 2 042 vetenskapliga publikationer om katter, hundar och hästar. Hundar stod för majoriteten av forskningen (1 086 publikationer), följt av hästar (781) och katter (282). Forskningsområden som kardiologi, infektionssjukdomar, reproduktion och kirurgi dominerade för alla tre djurslagen.
Begränsad finansiering hindrar utveckling
En viktig observation var att endast sju procent av publikationerna innefattade samarbeten mellan nordiska universitet. Många forskningsbidrag kommer från små till medelstora finansiärer. De finansierar främst löpande kostnader och endast i begränsad omfattning lönekostnader. Forskarna pekar på detta som en möjlig flaskhals för den kliniska forskningens utveckling.
Samtidigt har kostnaderna för veterinärvård för katter och hundar ökat stadigt under perioden. Det återspeglar inte en ökning av antalet kliniska forskningspublikationer efter 2014.
Strategier för att stärka forskningen
Forskargruppen bakom studien konstaterar att den kliniska forskningen riskerar att halka efter. De framhåller vikten av nya strategier för att stärka området.
Bland möjliga åtgärder nämner de ökade forskningssamarbeten mellan de nordiska länderna samt en utökad finansiering som även täcker lönekostnader. En riktad satsning på dessa åtgärder kan ge bättre förutsättningar för forskningen. Det kan därmed bidra till utvecklingen av en mer avancerad och evidensbaserad djursjukvård.
Companion animal and equine clinical research: a Nordic perspective