Sök Branschutvecklingspengen 2025
För tionde året i rad avsätter Sveriges köttbönder tre miljoner kronor genom Branschutvecklingspengen för att stärka och utveckla svensk köttproduktion. Stödet riktar sig till veterinärer, producenter, forskare, rådgivare och entreprenörer som vill bidra till en mer hållbar, lönsam och innovativ näring.
![Sök Branschutvecklingspengen 2025](https://www.svenskveterinartidning.se/wp-content/uploads/2025/02/Lamm.png)
Ansökningarna ska kopplas till specifika kriterier för gris, nöt och lamm, samt de gemensamma kriterierna för alla djurslag. Projekten ska vara innovativa, gärna genomföras i samarbeten och bidra till ökad lönsamhet, djurvälfärd och resurseffektivitet.
För grisproduktion prioriteras projekt som stärker beredskapen för afrikansk svinpest och ökar konsumtionen av svenskt griskött. Inom nötproduktion efterfrågas insatser för att minska slaktanmärkningar och utveckla verktyg för bättre dikoproduktion. För lammnäringen ligger fokus på innovationer som kan öka lammköttsproduktionen och förbättra branschens lönsamhet.
– Svensk köttproduktion är en viktig del av vår livsmedelsförsörjning och beredskap. Genom Branschutvecklingspengen vill vi främja innovation och samverkan som stärker hela näringen, säger Hans Agné, VD för Svenska Köttföretagen.
Ansökningar tas emot mellan den 1 februari och 15 april 2025. För mer information om kriterier och ansökningsförfarande, besök: Branschutvecklingspengen