Oväntat fynd i giraffers tarmflora
Giraffers tarmbakterier påverkas inte främst av vad de äter, utan av vilken art de tillhör. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Brown University där forskare analyserat sambandet mellan föda och tarmflora hos tre giraffarter i Kenya. Studien ger också ny kunskap som kan hjälpa till att säkra födotillgången för de utrotningshotade giraffarterna.

I en ny studie, publicerad i Global Ecology and Conservation, har forskare analyserat sambandet mellan föda och mikrobiom, tarmflora, hos giraffer i Kenya. Genom att sekvensera växt- och bakterie-DNA från avföringsprover kunde de undersöka både den bakteriella sammansättningen i tarmen och vilka växter vilda giraffer hade ätit.
Forskarna samlade in prover från tre olika arter, nätgiraff, masai-giraff och nordlig giraff, som lever runt ekvatorn i Kenya. De kunde då se att mikrobiomet främst påverkades av vilken art de tillhörde, inte av vad de åt.
– Vi förväntade oss att giraffer som äter liknande föda också skulle ha liknande mikrobiom, men vi fann ingen sådan koppling. I stället såg vi att giraffer verkar behålla artspecifika mikrobiom. Detta även när individer inom samma art äter helt olika uppsättningar av växter. Det tyder på att mikrobiomet kan ha en evolutionär komponent som vi ännu inte helt förstår, säger Elin Videvall, forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.
Viktigt för att bevara utrotningshotade giraffer
Geografin spelade också stor roll för vad de åt. Giraffer av samma art åt olika typer av föda beroende på var de levde. Eftersom alla tre arterna är utrotningshotade, kan kunskap om vad de äter vara viktig att känna till. Speciellt när man planerar vilka områden som är viktiga att bevara för att säkra tillgången på föda.
– Vi började denna studie som ett internationellt samarbete mellan både forskare och naturvårdare. Förhoppningen är att vår forskning kan ge bättre insikt om giraffers föda och hjälpa till att stödja deras bevarande, säger Tyler Kartzinel, universitetslektor vid Brown University och seniorförfattare till studien.
Diet-microbiome covariation across three giraffe species in a close-contact zone
Elin Videvall, Brian A. Gill, Michael B. Brown, Hannah K. Hoff, Bethan L. Littleford-Colquhoun, Peter Lokeny, Paul M. Musili, Tyler R. Kartzinel, Diet-microbiome covariation across three giraffe species in a close-contact zone, Global Ecology and Conservation, Volume 58, 2025, e03480,ISSN 2351-9894, DOI: 10.1016/j.gecco.2025.e03480