Ekologiska gårdar förlorar färre djur
Ekologisk nötköttsproduktion i Sverige ger upphov till mindre köttsvinn än den konventionella. En ny studie från SLU visar att andelen nötkreatur som aldrig når slakt är markant lägre på ekologiska gårdar – ett fynd med stora miljömässiga och ekonomiska implikationer.

I en färsk studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kartläggs förluster av nötkreatur på svenska gårdar mellan åren 2017 och 2021. Resultatet visar att köttsvinnet – i form av djur som självdör eller avlivas innan de når slakt – uppgår till 7,4 procent av nötköttsproduktionen på ekologiska gårdar, jämfört med 8,8 procent på konventionella. I absoluta tal motsvarar detta en potentiell besparing på 940 ton benfritt nötkött per år om konventionella gårdar lyckades minska svinnet till ekologisk nivå.
– Om den ekologiska produktionen skulle ha lägre förlustnivåer tyckte vi att denna matbesparingspotential behövde uppmärksammas, och om ekologisk produktion skulle ha högre förlustnivåer borde denna målkonflikt erkännas, säger Ingrid Strid, forskare vid SLU och en av rapportens huvudförfattare.
Undersökningen, som bygger på uppgifter från Jordbruksverket, omfattade samtliga djur som lämnat gårdarna – oavsett om de gick till slakt, såldes vidare, dog eller avlivades. Förlusterna uppskattades med hjälp av antalet registrerade dödsfall och slaktvikter per djurgrupp.
Nära hälften av svinnet utgjordes av mjölkkor, trots att de bara står för en femtedel av det totala producerade nötköttet. I denna kategori noterades dessutom 15 procent högre förluster på konventionella gårdar.
Forskarna påpekar att ekologisk produktion sannolikt har inneboende egenskaper som gynnar lägre förluster, men betonar att den aktuella studien inte kan fastställa orsakssamband. Möjliga förklaringar som diskuterats inkluderar bland annat lägre mjölkavkastning, modernare stallmiljöer, foderstrategier samt högre ekonomiskt värde på ekologiska slaktkroppar.
– Det behövs mer forskning för att avgöra varför förlusterna är lägre på ekologiska gårdar med nötkreatur. Och fokus i sådan forskning bör ligga på mjölkkor, som stod för merparten av förlusterna i både ekologiska och konventionella produktionssystem, säger Ingrid Strid.
Forskarna betonar även miljöperspektivet. Överförlusterna på konventionella gårdar uppskattas motsvara utsläpp på cirka 30 000 ton koldioxidekvivalenter per år – i nivå med utsläppen från 20 000 bensinbilar.
Studien lyfter därmed inte bara ett ofta förbisett svinn i livsmedelskedjan, utan också en konkret möjlighet att minska både matsvinn och klimatpåverkan genom förbättrad djurhållning.