Stamceller från hästkolostrum visar potential för regenerativ medicin
En preprintpublicerad studie från University of Bologna visar att mesenkymala stromaceller (MSCs) kan isoleras ur färskt kolostrum från häst. Cellernas egenskaper antyder att kolostrum kan bli en framtida källa till stamceller för regenerativ veterinärmedicin – med fördelen att provtagningen är både enkel och icke-invasiv.
Publicerad 2025-04-16

Forskarna samlade in kolostrum från sex friska ston inom sex timmar efter fölning. De lyckades isolera levande, adherenta celler med hög viabilitet (över 95 %) och etablera odlingar som visade karakteristiska egenskaper för MSCs.
Mesenkymala stromaceller är en typ av multipotenta stamceller som kan differentiera till olika typer av stödjevävnad, som ben (osteocyter), brosk (kondrocyter) och fett (adipocyter). De har fått stort forskningsintresse inom både human- och veterinärmedicin för sin potential i vävnadsregeneration och immunmodulation.
I Sverige bedrivs internationellt uppmärksammad forskning på området, bland annat vid Karolinska Institutet. Här har professor Katarina Le Blancs forskargrupp studerat MSCs kliniskt sedan början av 2000-talet.
I den aktuella studien från Italien analyserades cellernas ytmarkörer med flödescytometri. De uttryckte CD90 och CD73, vilket är typiskt för MSCs. Däremot saknades uttryck för de hematopoetiska och immunrelaterade markörerna CD45, CD34 och MHC klass II.
CD90 och CD73 är proteiner som ofta förekommer på MSCs och används för att identifiera dem. CD45 och CD34 är typiska för blodbildande celler, medan MHC II är en molekyl involverad i antigenpresentation. Frånvaro av dessa anses indikera att cellerna inte tillhör immunsystemets linjer.
Cellerna visade även klonogen potential (förmåga att bilda kolonier från enskilda celler) och viss migratorisk kapacitet i vitro. Deras multipotenta egenskaper bekräftades genom att de kunde inducera differentiering till ben-, brosk- och fettvävnad.
Även om det än så länge rör sig om basforskning, är resultaten av intresse för både kliniker och forskare inom regenerativ medicin. Särskilt inom ortopedi, sårvård och immunmodulerande terapi. Att kolostrum kan användas som källa till MSCs utan att påverka stoet eller fölet negativt lyfts fram som en särskild fördel.
Studien är ännu inte peer-reviewad, men metoder och resultat är tydligt dokumenterade och kan lägga grunden för framtida tillämpning inom hästmedicin och cellterapi.