Författarna sammanfattar kunskapsläget kring AMR och antibiotikastyrning i veterinärmedicin. Tonvikten ligger på länder där regelverk, övervakningssystem och tillgång till veterinär kompetens ofta är begränsade.

Bland utmaningarna som lyfts fram finns överanvändning av antibiotika i djurhållningen, försäljning av läkemedel utan recept, bristande diagnostisk infrastruktur och låg medvetenhet om resistensproblem.

Artikeln nämner också att vissa länder, som Danmark, Nederländerna och Sverige, har blivit förebilder i arbetet med att minska antibiotikaanvändning genom politiska initiativ och branschöverenskommelser. Samtidigt visar studien hur det globala målet om ansvarsfull antibiotikaanvändning bara kan nås genom att även de mest sårbara länderna ges stöd att utveckla sina system.

Som alternativa strategier diskuteras bland annat vaccinationer, probiotika, växtbaserade ämnen, bakteriofager, vårdhygien och biosäkerhet. Metoder som tillsammans kan minska beroendet av antibiotika i miljöer där tillgång till modern veterinärvård är begränsad.

Artikeln visar hur viktigt det är att förstå de praktiska realiteter som präglar resistenshantering i andra delar av världen. Och att veterinärmedicinens roll inom One Health inte slutar vid nationsgränsen.

Läs mer här.

Brist på reglering, kontroll och övervakningssystem

AMR-utmaningar i låg- och medelinkomstländer
  • Brist på reglering, kontroll och övervakningssystem
  • Antibiotikaanvändning utan diagnostik eller recept
  • Otillräcklig tillgång till utbildade veterinärer
  • Begränsad kunskap om resistens och smittskydd
  • Alternativa strategier: vacciner, probiotika, fager, vårdhygien och biosäkerhet