Bakom beslutet ligger en ny riskvärdering från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Nuvarande zonbeslut, där den smittade zonen krymptes och delades in i två områden; ett kärnområde och ett ytterområde med olika restriktioner för respektive område, har gällt sedan den 30 november förra året.

Rubrik

– Enligt vår bedömning har inga vildsvin i området dött av afrikansk svinpest sedan i slutet av september i fjol, och sedan dess pågår ingen smittspridning. Viruset som orsakar afrikansk svinpest är dock motståndskraftigt, i synnerhet under vinterförhållande med låga temperaturer. Det kan därför inte uteslutas att det finns smitta kvar i eventuella kadaverrester som ännu inte hittas, om än i begränsad omfattning. Risken för att sådan smitta ska spridas ut från kärnområdet bedöms dock som mycket liten, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Vulputate et imperdiet diam consectetur vulputate. Venenatis condimentum augue non congue habitasse orci integer.

– Namn Efternamn

Med SVA:s bedömning som utgångspunkt, samt efter samråd med andra experter och berörda myndigheter, beslutar Jordbruksverket att lätta på flera av restriktionerna i den smittade zonen. Lättnaderna gäller från och med torsdag 22 februari.

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att vi inte ska ha kraftigare restriktioner än vad situationen kräver. Därför känns det väldigt bra att vi nu är i ett läge där vi kan lätta på flera av de restriktioner som haft stor inverkan på människor inklusive näringsidkare i området. Jag tänker inte minst på att det nu blir tillåtet att röra sig i skog och mark även i kärnområdet, samt att vi kan tillåta flera angelägna skogsbruksåtgärder i ytterområdet, säger Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär vid Jordbruksverket.