Marie-Claire Cronstedts stiftelse donerar fyra miljoner kronor till projektet Tidig upptäckt av ortopedisk ohälsa hos häst – Nya tekniker och utbildningsinsatser ska lära att oss att se hältor i tid, vid SLU.

Donationen möjliggör mätning av krafter och belastningar i hästars rörelser på en rullmatta och är en mycket viktig förutsättning för att validera SLU:s rörelselaboratorium för hästar. Detta rörelselaboratorium möjliggör objektiva diagnoser via höghastighetsvideokameror och kraftmätning i projektet SCIMoveS (Swedish Center for Integrated Movement Sciences).

Projektet är unikt för Sverige och befäster och utvecklar Sveriges ledande position inom biomekanikforskning på häst i världen och ska leda till att hältor diagnostiseras korrekt.

Detta forskningsprojekt har en stor potential att bidra till en bättre välfärd för hästar. En grundläggande förståelse för den biologiska variationen av symmetrin i rörelsemönstret erhålls. Detta möjliggör att man kan lära ut hur man korrekt bedömer hälta båda med och utan hjälp från de nya systemen. En stor och omedelbar välfärdsvinst ligger i att hältor identifieras så tidigt i förloppet som möjligt, så kroniska skador och kostsamma behandlingar undviks i största möjliga mån.
– SLU är mycket tacksamt för den generösa donationen som möjliggör att SCIMoveS kan valideras och som leder till en bättre välfärd för hästar, säger Christine Jakobsson, fundraising director vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU.