Bekämpningen av svinpest kräver uthållighet
Målbilden är att utrota smittan helt. Det kräver fortsatt omfattande insatser. Uthållighet är avgörande både i arbetet med att stoppa smittan och för alla som måste följa restriktioner i den smittade zonen. Den 6 september visade provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att ett vildsvin som påträffats utanför Fagersta var smittat med afrikansk svinpest. Jordbruksverket […]
Målbilden är att utrota smittan helt. Det kräver fortsatt omfattande insatser. Uthållighet är avgörande både i arbetet med att stoppa smittan och för alla som måste följa restriktioner i den smittade zonen.
Den 6 september visade provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) att ett vildsvin som påträffats utanför Fagersta var smittat med afrikansk svinpest. Jordbruksverket beslutade den 7 september om en restriktionszon, en ”infekterad zon”, för ett område på cirka 1 000 kvadratkilometer.
Under den första månaden har fokus varit att identifiera hur utbredd smittan är i det infekterade området. Ett stort antal jägare har sökt av skog och mark i jakt på vildsvinskadaver.
– Vi har nu en allt tydligare bild av smittans utbredning. Samtliga smittade vildsvin är påträffade inom ett mycket begränsat område vilket är väldigt fördelaktigt och ger goda förutsättningar för ett framgångsrik bekämpningsarbete. Samtidigt är vi förberedda på ovälkomna överraskningar, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Tack vare identifieringen smittans utbredning har instängsling nu kunnat inledas. Syftet är att minska risken för att smittade djur tar sig ur området – och hindra att friska vildsvin tar sig in i det.
Att myndigheter tillsammans med bland annat de berörda kommunerna, frivilligorganisationer och näringar prioriterar bekämpningen av afrikansk svinpest har flera förklaringar.
– Det är helt avgörande att få bukt med utbrottet. En spridning av afrikansk svinpest riskerar annars att få mycket omfattande konsekvenser: bland annat för vår livsmedelsförsörjning, för svensk grisnäring, för handel med andra länder, för företag, föreningar och boende i områden som drabbas av smittan säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.
Målbilden är att i slutändan utrota smittan, och att Sverige formellt blir friförklarat från afrikansk svinpest. Det kräver arbete under en lång tid.
– Nu har vi klarat ett hundrameterslopp. Men det är bara de första hundra metrarna på ett maraton. Ett maraton som vi måste klara tillsammans, allmänhet, näringar, frivilligorganisationer, föreningar, företag och inte minst, mellan oss myndigheter, säger Karl Ståhl.