CEM-prover utan rätt remiss nekas forskningsrabatt
Under 2025 erbjuder SVA kraftigt subventionerade tester för den smittsamma livmoderinflammationen CEM hos islandshästar. Men för att ta del av rabatten krävs att rätt remiss används – något som flera hästägare och veterinärer missat.
Publicerad 2025-04-22

CEM, eller Contagious Equine Metritis, är en smittsam bakteriesjukdom som kan ha stora konsekvenser för både hälsa och avel. För att minska spridningen i Sverige driver SVA ett screeningprojekt som riktar sig till islandshästar inom svensk avel.
Målet är att testa samtliga avelsdjur under året. Trots detta har vissa prover skickats in utan att den särskilda forskningsremissen använts – vilket diskvalificerar dem från subventionen.
– Det är viktigt att remissblanketten för CEM Screening Islandshäst 2025 används för att slussa proverna rätt. Med fel remiss blir det nästan tio gånger dyrare, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär och forskare på SVA.
Om en häst visar sig bära på bakterien behandlas den och testas därefter vid två tillfällen för att kunna friförklaras. Men återinfektion är en reell risk.
– Det är viktigt att den sedan inte återsmittas igen av andra hästar. Vi har också lagt information om projektet på SVA:s webbsida så det blir lätt att göra rätt, säger Gittan Gröndahl.
Projektets långsiktiga syfte är att övervaka, kontrollera och i framtiden utrota CEM från den svenska hästpopulationen. Genom att identifiera smittade djur och samla in data skapas ett starkare underlag för riktade åtgärder – vilket i sin tur stärker hela den svenska hästnäringen.
– I projektet finns medel för analys av 1 000 prover och det finns fortfarande medel kvar. Den som vill kunna testa för CEM till överkomligt pris och bidra till forskningen bör skynda sig. Och använda rätt remiss, uppmanar Gittan Gröndahl.