Analysen, som publicerades i Nature förra veckan, identifierar de största hoten som föroreningar, dammar, jordbruk och invasiva arter. Resultaten kan bidra till att styra framtida insatser för att minska förlusten av biologisk mångfald i sötvattensmiljöer.

Sötvattensmiljöer hyser mer än 10 procent av alla kända arter. Denna mångfald erbjuder många fördelar, såsom näringsomsättning, översvämningskontroll och begränsning av klimatförändringar. Ekosystemen påverkas starkt av förlusten av biologisk mångfald. Hittills har omfattande bedömningar av utrotningsrisker för arter i dessa miljöer saknats.

Catherine Sayer och hennes kollegor presenterar resultaten från en global mångtaxonomisk bedömning av sötvattensfauna för International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of Threatened Species.

Studien omfattar 23 496 arter av fiskar, kräftdjur (till exempel krabbor, flodkräftor och räkor) och insekter (till exempel trollsländor och flicksländor). Totalt är nära en fjärdedel (24 procent) av dessa arter i hög risk för utrotning. Kräftdjuren är mest hotade (30 procent, jämfört med 26 procent för sötvattensfiskar och 16 procent för trollsländor).

Bland de studerade arterna anses 54 procent av de hotade arterna påverkas av föroreningar, 39 procent av dammar och vattenuttag, 37 procent av förändrad markanvändning och effekter från jordbruk, samt 28 procent av invasiva arter och sjukdomar.

Författarna drar slutsatsen att resultaten understryker det akuta behovet av att hantera dessa hot för att förhindra ytterligare minskningar och förluster av arter.

DOI 10.1038/s41586-024-08375-z