Jörgen Herlofson har haft en skiftande yrkesbana som sträcker sig från tekniska studier till humaniora och slutligen till psykiatrin. Han började sin resa på Kungliga Tekniska Högskolan, men insåg snabbt att detta inte var rätt väg för honom. Efter att ha studerat litteraturvetenskap och filosofi på Stockholms universitet, övergick han till läkarlinjen på Karolinska Institutet, där han tog sin läkarexamen 1976. Vidare specialiserade han sig inom psykiatri och arbetade bland annat på Beckomberga sjukhus och Karolinska sjukhuset. Han har varit en pionjär inom kognitiv terapi i Sverige och har tillbringat tid vid Aaron Becks center i Philadelphia. Dessutom startade han Pilgrim Press förlag som ger ut DSM-litteratur, vilket har varit en viktig del av hans karriär.

Fokus på arbetsliv och stresshantering

Sedan tidigt 2000-tal har Jörgen fokuserat på relationen mellan människa och omgivning samt hur detta påverkar vårt välmående. Han har arbetat mycket med stress och utmattningssyndrom, vilket är ämnen som har blivit alltmer relevanta i dagens arbetsliv.

– Utmattningsproblematiken började öka runt år 2000, dämpades under åren runt 2010, men fortsatte att nå nya nivåer under senare delen av 2010-talet, berättar Jörgen Herlofson. Tillsammans med en arbetsgrupp under ledning av professor Marie Åsberg skrev vi därför boken Utmattningssyndrom som gavs ut 2024.

Praktiska verktyg för veterinärer

Under Veterinärmötet kommer Jörgen att hålla ett tre timmar långt föredrag med titeln Hållbart veterinärt arbetsliv. Programmet är utformat för att ge veterinärer praktiska verktyg för att hantera stress och utmanande situationer i sitt arbete.

– Det handlar om mer än bara klinisk förmåga, säger han. Vi måste också kunna hantera våra egna känslor och behov samt omgivningens förväntningar. Genom att stötta varandra och förstå oss själva bättre kan vi skapa en god relation med djurägare även i stressade situationer.

Enligt honom handlar det ofta om att unna sig korta pauser, vilket kan vara svårt i vissa verksamheter, till exempel som veterinär under en operation. Den idealiska modellen, menar han, är som i skolans värld med en timmes pass och tio minuters pauser där man byter miljö och leker.

– Då aktiverar man andra sidor av systemet. Man ska alltså inte gå från en typ av problemlösning till en annan och bara fortsätta att belasta samma system i hjärnan.

Ett viktigt samtal om utmattning

Jörgen Herlofson kommer också att tala om utmattning, en term som numera ofta används för att beskriva känslor av trötthet och överansträngning.

– Utmattning är en attraktiv term eftersom det låter mindre skamfullt än att erkänna att man inte klarar av livet, förklarar han. Men svår utmattning måste hanteras och behandlas annorlunda än enbart överansträngning. Handlar det om trötthet räcker det ofta med att hjälpa individer att ta hand om sig själva på bättre sätt.

Samarbete och stöd

Ett centralt tema i Jörgens föredrag är vikten av samarbete och stöd inom arbetsplatsen. Han kommer att diskutera hur veterinärer kan arbeta tillsammans för att förbättra både sin egen och andras arbetsmiljö.

– Stress är inte bara högt tempo. Bristande delaktighet i verksamheten och för lite av dialog i arbetskulturen påverkar också negativt. Därför är det viktigt att chefer och medarbetare har en öppen och stödjande dialog. Mycket talar för att ett dialoginriktat och tillitsbaserat ledarskap skapar trygghet för medarbetarna och minskar stressen. Vi behöver alla utveckla vårt sätt att relatera till omgivningen och oss själva för att öka hållbarheten i vår yrkesroll.

Missa inte chansen att ta del av Jörgen Herlofsons värdefulla insikter och verktyg på Veterinärmötet i november. Det blir en eftermiddag fylld med praktiska råd och inspiration för ett hållbart veterinärt arbetsliv