Felaktig bild av djursjukvårdens prissättning
En aktuell artikelserie i Expressen har väckt debatt kring kostnaderna i svensk djursjukvård. Organisationen Gröna arbetsgivare kritiserar seriens ensidiga framställning, vilken ger en felaktig bild av djursjukvårdens prissättning. Prisvariationer mellan olika kliniker förklaras av deras skiftande vårdutbud och specialisering. Djursjukvården, som inte är skattefinansierad och belagd med 25 procent moms, opererar i ett fritt marknadssystem […]
En aktuell artikelserie i Expressen har väckt debatt kring kostnaderna i svensk djursjukvård. Organisationen Gröna arbetsgivare kritiserar seriens ensidiga framställning, vilken ger en felaktig bild av djursjukvårdens prissättning.
Prisvariationer mellan olika kliniker förklaras av deras skiftande vårdutbud och specialisering. Djursjukvården, som inte är skattefinansierad och belagd med 25 procent moms, opererar i ett fritt marknadssystem utan kartellbildningar.
Under 2023 genomfördes 1 418 547 patientbesök i svensk djursjukvård, där den genomsnittliga kostnaden per besök var 3 509 kr, en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Statistiska centralbyråns (SCB) siffror visar en 25-procentig höjning, men dessa är begränsade till kastration, ID-märkning och vaccinering, vilket inte speglar den totala prisutvecklingen inom djursjukvården.
Djurägarens försäkringar täcker ofta hela vårdkostnaden. Fall med höga kostnader som uppmärksammas i media involverar vanligtvis avancerad vård med behov av specialistkompetens. Djurägare uppmanas att göra en noggrann bedömning av potentiella kostnader innan de skaffar ett husdjur. Vetskap om tillgängliga kliniker och deras prissättning anses viktigt.
Synen på husdjur har förändrats, och de ses alltmer som familjemedlemmar som förtjänar högkvalitativ vård. Jämförelser med humansjukvården visar att trots djursjukvårdens avancerade natur är den mer kostnadseffektiv än den skattefinansierade humanvården.