Fler kontrollinsatser viktigt för djurskyddet
Under 2022 lade länsstyrelserna mer resurser på djurskyddet jämfört med föregående år, och det sammanlagda antalet kontrollinsatser ökade också. För att värna svensk livsmedelsproduktion är djurskyddskontroller av livsmedelsproducerande djur ett viktigt område. Sammanlagt genomförde landets länsstyrelser nästan 23 000 kontrollinsatser, vilket är en ökning jämfört med 2021. Antalet fysiska kontroller – kontroller som görs på […]
Under 2022 lade länsstyrelserna mer resurser på djurskyddet jämfört med föregående år, och det sammanlagda antalet kontrollinsatser ökade också.
För att värna svensk livsmedelsproduktion är djurskyddskontroller av livsmedelsproducerande djur ett viktigt område. Sammanlagt genomförde landets länsstyrelser nästan 23 000 kontrollinsatser, vilket är en ökning jämfört med 2021. Antalet fysiska kontroller – kontroller som görs på plats hos djurhållaren – ökade från nästan 7 900 år 2021 till drygt 8 400 år 2022.
– Kontrollerna är riskbaserade, och det innebär att resurserna riktas dit de bäst behövs för att upptäcka brister. Vissa djurhållande verksamheter kontrolleras oftare än andra, exempelvis prioriteras större gårdar med livsmedelsproducerande djur. Det finns även andra faktorer som påverkar vilka som ska kontrolleras, exempelvis resultatet av länsstyrelsernas tidigare djurskyddskontroller, säger Josefine Bjerking på Jordbruksverket.
Utöver fysiska kontroller består kontrollinsatserna bland annat av ärenden som hanteras från kontoret, besiktningar av djurtransporter och beslutsfattande.
Resultaten för 2022 visar att nivån på brister som upptäcks vid kontroll i stort sett är på samma nivå som 2021.
– Generellt följer de flesta djurskyddsreglerna och djuren har en god välfärd, men ibland upptäcks brister i samband med kontroll. Det är viktigt att vara medveten om att kontrollerna inte är ett representativt urval utan särskilt riktas mot djurhållning med högre risk för brister, säger Malin Wåhlstedt på Jordbruksverket.