Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 september 2025 och syftar till att skapa en hållbar och långsiktigt välfungerande djurvård.

– Detta är ett viktigt steg i ansvarsfrågan som äntligen har tagits. Sveriges Veterinärförbund har arbetat länge och hårt med den här frågan. Att verksamhetstillsyn äntligen blir verklighet hoppas vi leder till minskad stress och oro bland kliniskt verksamma veterinärer, särskilt när det gäller risken att bli anmälda, säger Magnus Rosenquist, förbundsdirektör på Sveriges Veterinärförbund.

Förstärkt tillsyn och tydligare ansvarsfördelning

Regeringens förslag omfattar ändringar i lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård, som innebär att verksamheter där djurhälsopersonal är verksamma nu kommer att stå under tillsyn.

Detta innebär att ansvaret för organisatoriska frågor, såsom personalens arbetsmiljö och kompetens, kommer att ligga hos verksamhetsansvariga, snarare än enskilda veterinärer.

– Detta är en viktig förbättring för våra medlemmar som länge har efterfrågat en tydligare ansvarsfördelning. Genom verksamhetstillsyn kan fokus för veterinärer ligga på att ge djuren bästa möjliga vård, utan att tyngas av oro över organisatoriska frågor de själva inte styr över, fortsätter Magnus Rosenquist.

Fortsatt arbete för trygghet och kvalitet

Sveriges Veterinärförbund ser fram emot att arbeta vidare med dessa frågor och säkerställa att lagändringarna får den effekt som förväntas på veterinärers förutsättningar att ge en trygg och kvalitativ vård för djur.

– Vi kommer att fortsätta bevaka hur lagen tillämpas i praktiken för att säkerställa att den bidrar till bättre arbetsförhållanden för våra kliniskt verksamma medlemmarmedlemmar och bättre djurhälsovård, avslutar Magnus Rosenquist.

För mer information, kontakta Magnus Rosenquist, förbundsdirektör på Sveriges Veterinärförbund, magnus.rosenquist@svf.se