I de två första studierna, som har finansierats av Donationsmiljonen, har forskarna fokuserat på bakterierna som orsakar juverinflammationer.

I det ena projektet (”Genotypning av Staphylococcus aureus från svenska mjölkkor med juverinflammation som grund för framtida rådgivning”) jämförde forskarna Karin Artursson, Mikael Leijon och Karin Persson Waller arvsmassan från bakterien S. aureus från åren 2002 – 2003 med samma sorts bakterie från åren 2014 – 2018. De fann att det i stort sett inte skett några förändringar alls i bakteriernas arvsmassa.
Läs projektets populärvetenskapliga artikel på SVA:s webb här.

I det andra projektet (”En pilotstudie – går det att genomtypa svenska mastitstammar med  hjälp av malditof”) ville forskarna Charlotta Fasth och Karin Persson Waller ta reda på hur mycket den nya maldi-tof-tekniken kan hjälpa till när det gäller att skilja de olika bakterierna inom arten. Studien visade att tekniken kan ge mer information om vissa av bakterierna, men inte alla. Målet är att på sikt kunna använda tekniken inom diagnostiken, för att få ytterligare verktyg vid smittspårning, sjukdomskontroll och kanske kunna ge prognos för det enskilda djuret.
Läs projektets populärvetenskapliga artikel på SVA:s webb här.

 

Faktaruta:
Om donationsmiljonen
SVA fick 2016 motta en donation genom ett arv från Elin Nicklasson, lantbrukare i Småland, motsvarande 1 miljon kronor. I testamentet anges att pengarna ska användas ”för forskning kring juverinflammation hos kor, eller om sådan forskning ej är vetenskapligt berättigad, åt angelägen forskning avseende sjukdomar hos nötkreatur.” Donationen delades ut 2018, 2019 samt 2020.