Landsbygdsminister Peter Kullgren riskerar att missa privata veterinärers viktiga bidrag till en hållbar veterinär beredskap på grund av hinder i dagens regelverk. Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård efterlyser förenklade processer och dialog för en långsiktig lösning.

Landsbygdsminister Peter Kullgren står inför en utmaning att säkra en tillgänglig, hållbar och effektiv veterinär beredskap. Trots att privata veterinärer är villiga att bidra, stöter de på hinder på grund av dagens regelverk och processer som försvårar slutförandet av avtal med Jordbruksverket, enligt Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård.

De har upprepade gånger framhållit att privata veterinärer är redo att ta över distrikt från Distriktsveterinärerna. För detta krävs dock förenklade processer. Hittills har intresset från myndigheter och departement varit svalt. Det är därför förvånande att den nya utredningen påstår att intresset för medverkan från privata veterinärer är lågt. Verkligheten visar att detta intresse är starkt bland medlemsföretagen.

Frågan är komplex och kräver en noggrann analys av hur branschen har utvecklats jämfört med när statens nuvarande veterinär beredskap utformades. Svensk Djursjukvård välkomnar därför den nya utredningen och ser fram emot en dialog mellan experter och branschaktörer för att utveckla en långsiktig modell för veterinär beredskap. En fungerande veterinär beredskap är avgörande för Svensk Djursjukvård och dess medlemmar.

Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård ser fram emot att delta i utredningens expertgrupp och bidra med sina synpunkter och idéer i en konstruktiv dialog med utredaren.

Medskick till utredaren:

  • Kompetensförsörjning: För att privata aktörer ska kunna upprätthålla jourverksamhet i landet krävs en utökning av antalet utbildningsplatser för både veterinärer och djursjukskötare. Fokus bör ligga på att förbättra situationen, inte bara undvika att förvärra den.
  • Utnyttja tidigare analyser: Ta hjälp av förslagen från SOU 2022:58, en gedigen utredning om veterinär beredskap.
  • Förenkla upphandlingar: Kraven för privata veterinärer att delta i upphandlingar bör göras tydligare och mer uppnåeliga. I dag är de ofta otydliga och svåra att uppfylla utan att ha resurser från en större organisation, särskilt vid större smittskyddshändelser.
  • Övriga förslag: Djursjukvårdsutredningen (SOU 2022:58) innehåller många förslag som Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård hoppas regeringen tar till vara och presenterar en proposition för.