God djurhälsa i Sverige – men vissa orosmoln
I juni publicerades sjukdomsrapporten för 2022 där SVA redovisar djurens hälsa. Den visar att hälsoläget hos svenska husdjur och vilda djur generellt är gott. Nytt för i år är ett särskilt kapitel om infektionssjukdomar hos våra vanligaste husdjur – katter och hundar. – Vad gäller husdjur har ökad införsel de senare decennierna ökat oron för […]
I juni publicerades sjukdomsrapporten för 2022 där SVA redovisar djurens hälsa. Den visar att hälsoläget hos svenska husdjur och vilda djur generellt är gott.
Nytt för i år är ett särskilt kapitel om infektionssjukdomar hos våra vanligaste husdjur – katter och hundar.
– Vad gäller husdjur har ökad införsel de senare decennierna ökat oron för att allvarliga artspecifika eller zoonotiska sjukdomar, som rabies, skulle medfölja. Inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina som ledde till en omfattande flyktingvåg, ofta i sällskap av familjens husdjur. Sammanfattningsvis konstateras att svenska hundar och katter är vid god hälsa i ett internationellt perspektiv vad gäller infektionssjukdomar, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.
Ett utbrott av salmonella hos Sveriges största äggproducent har vållat stora problem med masslakt och sanering. Ett 80-tal människor har smittats till följd av utbrottet vars ursprung fortfarande är okänt. Förutom specialavsnittet om salmonella innehåller rapporten även flera fokusavsnitt kring andra livsmedelsburna zoonotiska sjukdomar.
En fortsatt spridning av fågelinfluensa sågs även under 2022 hos vilda fåglar, men endast ett utbrott bland tamfågel rapporterades i Sverige under året. Den högpatogena infektionen ledde till massdöd i flera sjöfågelkolonier under sommaren. Antalet rapporterade fall på däggdjur har ökat globalt och i Sverige påvisades det första fallet av fågelinfluensa någonsin på tumlare under 2022. Inga kända smittfall hos människor har konstaterats i Sverige och bara enstaka i resten av världen.