Gratis blodtester ska stoppa kvarka i svenska stall
En majoritet av stall som drabbas av kvarka har nyligen fått in en ny häst från utlandet eller hästförmedlare. För att kartlägga smittriskerna erbjuds kostnadsfria test av nya hästar i ett forskningsprojekt.
Till synes friska hästar som kommer nya till ett stall kan bära på kvarkabakterier utan att visa symtom. Forskare vid SVA och Svenska Ridsportförbundet kartlägger nu hur och varifrån kvarka sprids. Ett enkelt blodtest för antikroppar upptäcker risken för smitta.
– Det här blodtestet visar om hästen har antikroppar mot kvarka, vilket innebär att den har kommit i kontakt med kvarkabakterier. En andel av dessa hästar bär fortfarande på bakterien och kan smitta andra. Vi strävar efter att förhindra all spridning av kvarka i Sverige, förklarar Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.
Kvarka är en mycket smittsam bakterieinfektion som kan orsaka svåra luftvägsproblem hos hästar. Hästar som bär på bakterien utan att visa symtom fungerar som tysta smittbärare. För att avgöra om en antikroppspositiv häst är smittbärare behöver man genomföra vidare tester från luftvägarna. Forskarna hoppas att projektet ska ge svar på vilka hästar och situationer som utgör störst risk.
– Det är viktigt att vi får in blodprover från många nyinflyttade hästar för att få en tydlig bild av hur och varifrån kvarkan dyker upp i svenska stall. De flesta nyinflyttade hästar är friska och smittfria, men vi testar dem för att kartlägga var riskerna oftast uppstår. Passa på nu medan det finns projektpengar, uppmanar Gittan Gröndahl.
Jordbruksverket finansierar studien, vars mål är att samla in och analysera blodprover från minst 100 hästar. Studien fokuserar på hästar som importeras eller köps från förmedlare och hästhandlare. Forskarna hoppas på att utveckla ännu bättre rekommendationer för att skydda svenska stall från framtida kvarkautbrott.
Delta kostnadsfritt i studien
Hästhållare som vill bidra kontaktar Markku Söderberg på Svenska Ridsportförbundet (markku.soderberg@ridsport.se) för att beställa ett provtagningskit och få tillgång till ett frågeformulär.
En veterinär tar blodprov och skickar till SVA för analys av antikroppar mot kvarkabakterier. Veterinären och hästhållaren får sedan resultaten och rådgivning om hur eventuell smitta kan hanteras.