SLU-forskaren Susanna Sternberg Lewerin ska titta närmare på den allvarliga EHV-1-infektionen. Tillsammans med kollegor ska hon kartlägga förekomsten av viruset hos svenska och norska hästar. Förhoppningen är att få fram svar som kan hjälpa hästnäringen inför framtida utbrott.

Ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1 som även kallas abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Viruset ger förkylningssymtom, men kan också orsaka kastning hos dräktiga ston. Hästar som drabbas av den neurologiska formen av sjukdomen kan också bli tillfälligt förlamade.

Susanna Sternberg Lewerin, professor i epizootologi och smittskydd på SLU, och hennes norska kollega Cecilia Wolff från Norwegian Veterinary Institute, ska nu kartlägga hästar som infekterats med EHV-1 och undersöka vad som kan tänkas påverka att hästarna smittats.

– I dag saknas kunskap om vad vi kan göra för att förebygga smittan och sjukdomen. EHV-1 kan ge mycket allvarliga sjukdomsutbrott, men också bäras av friska hästar. Det är frustrerande att vi inte vet mer om hur utbredd smittan egentligen är, konstaterar Susanna Sternberg Lewerin.

Förhoppningen är att genom projektet få bättre insikt i hur smittan beter sig i hästpopulationen och därmed få fram resultat som kan användas som råd och åtgärder för att förebygga smitta och sjukdom. Allt för att bättre kunna skydda hästarna från viruset och minska framtida utbrott.

– En av de största utmaningarna blir att få ihop tillräckligt med prover. Det kräver att hästägare går med på att deras hästar provtas med ett blodprov och ett nossvabbprov, samt besvarar en enkät med en rad frågor om hästen.

Forskningsprojektet har fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning.

Stock.adobe.com