Hund och katt dominerar biverkningsrapporteringen
Under 2022 tog Läkemedelsverket emot 484 rapporter om misstänkta biverkningar hos djur. Flest antal rapporter gäller hund, katt och häst. För djurslaget nöt är antalet rapporter färre men antalet individer som uppvisat misstänkta biverkningar är ofta många i samma rapport. Störst antal rapporter om misstänkta biverkningar, oavsett djurslag, inkom för gruppen immunologiska läkemedel som bland annat […]
Under 2022 tog Läkemedelsverket emot 484 rapporter om misstänkta biverkningar hos djur. Flest antal rapporter gäller hund, katt och häst.
För djurslaget nöt är antalet rapporter färre men antalet individer som uppvisat misstänkta biverkningar är ofta många i samma rapport. Störst antal rapporter om misstänkta biverkningar, oavsett djurslag, inkom för gruppen immunologiska läkemedel som bland annat omfattar vacciner.
Under 2022 inkom 423 rapporter inkom från veterinärer. Näst största rapportörsgrupp var djurägare. Läkemedelsverket har under året arbetat med utvärdering av misstänkta biverkningar i den EU-gemensamma biverkningsdatabasen Eudra Vigilance Veterinary. Där registrerar EU-ländernas nationella myndigheter och läkemedelsföretagen information om misstänkta biverkningar för alla läkemedel som är godkända för djur inom unionen.
Under 2022 har ett arbete påbörjats med att utveckla en e-tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar vid läkemedelsbehandling för djur. I det arbetet undersöks även möjligheterna att göra rapporteringen direkt via olika journalsystem inom djurens hälso- och sjukvård.
– Målet med e-tjänsten är att underlätta rapporteringen för både djurhälsopersonal och privatpersoner. Rapporterna utgör ett viktigt underlag för det säkerhetsarbete som Läkemedelsverket gör för att upptäcka nya risker och underlätta övervakning och kontroll av läkemedlens nytta och risk både nationellt och i hela unionen. Ett arbete som fortsätter och utvecklas under året, säger Susanne Lindahl, gruppchef på Läkemedelsverket.