Kurspaket i djuromvårdnad på masternivå
Nu erbjuder Institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU två nya kurspaket i djuromvårdnad på avancerad nivå (masternivå). Ett på hösten och ett på våren. Kurspaketen gör det möjligt för djursjukskötare att fortsätta sina studier på avancerad nivå, och behörighet att påbörja forskarutbildning (om minst ett av kurspaketen kombineras med ett självständigt arbete på avancerad nivå). […]
Nu erbjuder Institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU två nya kurspaket i djuromvårdnad på avancerad nivå (masternivå). Ett på hösten och ett på våren.
Kurspaketen gör det möjligt för djursjukskötare att fortsätta sina studier på avancerad nivå, och behörighet att påbörja forskarutbildning (om minst ett av kurspaketen kombineras med ett självständigt arbete på avancerad nivå).
Paketen innehåller kurser i djuromvårdnad med fokus på vetenskap och utveckling, anestesivård och rehabilitering. I utbildningen på masternivå ingår även aktiviteter för att träna ett professionellt förhållningssätt, till exempel samarbete inom och mellan professioner, samt kommunikation. Kurspaketen är baserade på vetenskapliga, samhälleliga, etiska och hållbara aspekter med en tydlig koppling till forskning och kliniska aspekter av djuromvårdnad.
Alla kurser ges på engelska, på plats kombinerat med onlineutbildning, och kurspaketen vänder sig till både svenska och internationella studenter. Kurspaketen på magisternivå i djuromvårdnad berättigar inte studenten att ansöka om legitimation för att utöva verksamhet som djursjukskötare i Sverige.
Kurspaket A. ”Avancerad djuromvårdnad: Vetenskaplighet och anestesivård” (30 hp)
Introduktionskursen behandlar djuromvårdnad ur ett vetenskapligt perspektiv med syfte att förbereda studenterna för ett kommande självständigt projekt på avancerad nivå, samt för utvecklingsarbete inom djuromvårdnad. I kursen ingår att upprätta och presentera en projektplan, grundläggande kunskaper om statistiska metoder relevanta för djuromvårdnad, samt grundläggande kunskaper i försöksdjursvetenskap.
Kursen i avancerad anestesivård fokuserar på peri-anestetisk omvårdnad utifrån patientens medicinska tillstånd, teamarbete på anestesiavdelningen och kunskaper i hantering av akuta tillstånd.
Kurspaket B. ”Avancerad djuromvårdnad: Rehabilitering” (30 hp)
De två rehabiliteringskurserna bygger på kunskap gällande funktionsbedömning, med tillämpning på rehabilitering av olika skador och sjukdomar. De fokuserar på teoretiska kunskaper och en del praktiska färdigheter i ett urval av utvärderings- och rehabiliteringsmetoder, med fokus på häst, hund och katt.
Självständigt arbete inom djuromvårdnad på avancerad nivå (30 hp)
För det självständiga arbetet i djuromvårdnad väljer studenten att utveckla ett specifikt ämne. Detta möjliggör för studenten att ytterligare fördjupa kunskaperna inom ett specifikt område, samt bidrar till den evidensbaserade delen av djuromvårdnad. Det självständiga arbetet ger en bas för framtida utveckling av ytterligare kompetens och utgör en god grund för forskarutbildning (PhD).